"חייזרים" במוזיאון הילדים בישראלי בחולון - קונספט

מסלול החייזרים המקורי נבנה עם הקמת המוזיאון הילדים לפני שנים. ההצעה של יפתח פרת ורועי פיגובסקי באה להחליף את התערוכה הישנה בתערוכה אטרקטיבית ומתקדמת יותר.
מסלול החייזרים היא תערוכה מודרכת בה מוביל מדריך אחד קבוצה של כ-10 ילדים דרך הרפתקה של מפגש עם חייזרים שבתחילה נתפסים כמאיימים ובהמשך מתגלים כידידותיים ובעלי יכול לתקשורת מהנה. מטרת המסלול היא לימוד והתנסות עם הכרת השונה ממך.
תערוכת החייזרים הישנה נבנתה כעיר צפופה וסבוכה שאליה מגיעים חייזרים ומנהלים דיאלוג מתפתח עם בני המקום דהיינו הילדים. התערוכה החדשה תוכננה לאותו דיאלוג עם השונה והזר, אך לא להוביל את הילדים ברחובות עירם, אלא להיקלע איתם לעולם חייזרי שונה ומרתיע. למרות השינוי המשמעותי בתסריט ובחוויה שעל הילדים לעבור, לא התאפשר שום שינוי משמעותי בארכיטקטורה הפנימית הצפופה של חללי התערוכה.
האתגר העיקרי שעמד בפני המעצבים היה להפוך חלל צפוף ומאוד ארצי, לעולם חדש, שבתחילה נראה מפחיד ולא מוכר, בהמשך מוזר ומרגש ובסוף מעניין וידידותי.

חלל הכניסה אל עולם החייזרים

החלל הראשון שהוצג כדוגמה לתפיסת העולם של המעצבים הוא החלל הראשון אותם פוגשים הילדים עם נחיתתם בעולם החייזרים. ברגע כניסתם לחלל החשוך, התאורה מתחילה להתגבר ולעיני הילדים מתגלה אט אט המבנה המיוחד אליו הגיעו.
שטחו של החדר הזה כ-10 מ"ר וגובהו כ-6 מ'. בעזרת מראות על תקרת החדר ורצפתו, הוא מתגלה כחלל פנימי אין סופי של מושבה דמוית כוורת, שרק ברגעים הבאים מתברר שחייזרים הם תושביה.
כל אינטראקציה של המבקר עם האובייקטים בתערוכה היא חדשה ולא אינטואיטיבית. בחדרי העולם החייזרי, אין מרכיבים כלשהם המוכרים לנו מעולמנו כמו, מתגי תאורה, גופי תאורה, שלטי הכוונה או כיתוב בשפה מוכרת. כמו כן לא ניתן להבחין במדרגות, מעקות, דלתות או חומרי מבנה ארציים.
בעזרת תנועה ומגע של המבקר בחלקי הכוורת, הוא יוצר תגובות שונות: תאורה משתנה, צלילים מוזרים נשמעים, הכוורת משנה את צורתה ועוד ועוד.
לאחר מפגש מפתיע עם חייזר, הילדים נמלטים לחדר שונה המדמה את חדר הבקרה של מושבת החייזרים. שם הם מגלים מפה מוצפנת המראה להם את הדרך לחללית שתיקח אותם הביתה. זה הגורם המדרבן שגורם לילדים להמשיך ולחצות את התערוכה ולעבור תוך כך את תהליך ההכרות עם החייזרים.

חלל היציאה - חדר שיגור החללית

החלל השני שהוצג כדוגמה הוא החללית עצמה הממוקמת בסוף המסלול ותפקידה להוביל את הילדים בחזרה לכדור הארץ. החלל בו תמוקם החללית הוא פיר בטיחות שמידותיו 4 על 4 מ' וגובהו כ-12 מ', המכיל מדרגות בטיחות בין הקומות השונות.
האתגר פה היה לייצר חווית טיסה משמעותית שתהווה את שיאה של התערוכה, תוך שמירה אדוקה על פתחי הבטיחות ומדרגות החירום. תכנון החללית נעשה כך שידמה פיר שיגור שבתוכו ממוקמת חללית ענקית שעל אף שרק חלק ממנה בנוי, המשכה או למעשה אי-המשכה נסתר מהעין.
הילדים נכנסים לחללית מהקומה הראשונה ועולים עוד קומה אחת אל חדר הפיקוד והטיסה. שם הם צופים במסכים המדמים חלונות ובמסכי הפיקוד, בתהליך השיגור והחזרה הביתה.
כאשר החללית נוחתת נחיתה קשה על אדמת החצר של מוזיאון הילדים, דוחק בהם המדריך להימלט החוצה. הילדים יורדים שתי קומות בתוך החללית ומדלגים בלי לתת דעתם לכך על פתח הכניסה הנסתר דרכו נכנסו לחללית.
חדר היציאה מהחללית ממוקם בקומת הקרקע. הילדים יורדים אליו ונמלטים ממנו כאשר הם מבחינים בהריסות החללית ממנה הגיעו.
יציאתם מפיר החללית את חלל המוזיאון מרגיש כהמלטות מהריסות החללית אל תוך המבנה ומהווה את סיום מסלול החייזרים.